Treceți la conținutul principal

Gradinaritul anotimp cu anotimp - Klaas T. Noordhuis


Dupa cum v-am mai spus de nenumarate cateva ori, urmeaza sa ne mutam acasa, sa lasam Clujul in pace si sa ne vedem de gradina noastra! Gradina care trebuie reamenajata si pusa la punct cu cap :)

Asadar alegerea acestei carti a fost inevitabila atunci cand m-am inscris in  campania vALLuntar .


Autorul, Klaas T. Noordhuis, care este consultant si proiectant de gradini, rezident in Olanda, a scos cartea ( titlul original "Gardening all year round" ) in anul 2002, iar la noi in tara a fost publicata in 2008, la editura All, tradusa de Marius Tautu.
De acelasi autor mai gasiti si The Garden Plant Encyclopedia, pe care eu nu am gasit-o tradusa in romana, daca o gasiti sa ma anuntati si pe mine :)

Cartea e impartita pe 22 de capitole si un numar de 480 pagini, pline de invataturi si fotografii inspirationale si numeroase, toate menite sa va ajute sa proiectati de la 0 gradina si sa o ingrijiti cu mare placere, dar si sa aveti niste plante de ghiveci viguroase.



 Capitolul meu preferat este "Gradina de legume" , nu ma mai pot satura de el, abia astept sa vad iar gradina plina de bunatati. Tot in  sectiunea asta am descoperit un aranjament interesant realizabil din pomi fructiferi, rezultand un fel de gard viu, dar pe care cresc... mere sau alte fructe! :) Am stabilit cu sotul ca da, si noi vrem un gardulet din asta! :))

Un alt aspect foarte in voga in zilele astea, abordat in carte e combaterea daunatorilor, fertilizarea si ingrijirea plantelor cu solutii naturale, facute in casa, care nu dauneaza mediului sau oamenilor!
Acum stiu ca daca plasez menta langa varza, fluturi nu se vor apropia de ea, si nu vom fi napaditi de omizile uracioase, plus multe, multe alte siretlicuri asemenea...

Pentru ca avem un copil curios si explorator, faptul ca am descoperit din carte care sunt plantele otravitoare ne ajuta sa il ferim si sa ne ferim de experiente neplacute! Stiati ca pana si rosiile, consumate necoapte, sunt otravitoare? Eu da! :)

Apropos de copii, cartea asta va arata si diferite moduri de a implica copiii intr-un mod educativ si distractiv, inca de mici in activitati gradinaresti! Un alt mare plus sunt jucariile de gradina pe care invatati sa le faceti! :)

De asemenea, pentru a va face viata mai usoara si o idee despre cum arata un plan de gradina, cartea are 7 pagini pline cu proiecte frumos explicate si desenate!

Sa va mai povestesc cat de incantat a fost sotul de minunata carte? Atat de incantat incat abia am reusit sa il despartesc de ea. Mi-a vorbit intruna despre cate soiuri noi de trandafiri a descoperit, cat de multe a invatat despre ei si cum o sa ii ingrijim pe cei existenti in gradina noastra...

As putea sa va povestesc cateva zile despre carte, dar cred ca o sa va plictisesc. Mai bine va promit ca revin cu detalii cand ne apucam de gradinarit si aplicam cele invatate din carte, sunteti de acord? :)
Daca totusi nu vreti sa asteptati dupa mine ci mai bine puneti mana pe carte, o puteti gasi aici, la un pret bun!

Avand in vedere ca articolul asta face parte din campania vALLuntar , va invit sa comentati in numar cat mai mare, sa punem frumoasa echipa la treaba! :)



Comentarii

  1. "Acum stiu ca daca plasez menta langa varza, fluturi nu se vor apropia de ea, si nu vom fi napaditi de omizile uracioase, plus multe, multe alte siretlicuri asemenea..."

    Ideea asta trebuie sa o trimit la tara, eventual cu carte cu tot, ca vara trecuta omizile au facut ravagii... au mancat inclusiv nucul si vita de vie. Ceva trucuri speciale prin carte?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristina, sa stii ca mai contine cartea asta si alte trucuri impotriva omizilor! E chiar utila daca stai la curte sau daca vrei plante pe balcon ! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ai dat o idee foarte buna de cadou pentru 8 martie, ce am fi fara florile naturii?...o recenzie colorata si parfumata. felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Mi-ai trezit interesul pentru cartea asta, mi se pare un mare plus ca are indicatii naturiste pentru pazit plantele de daunatori! Oare nu are si un capitol despre cum sa pazim plantele de dulaul care e stapanul curtii ? :)

      Ștergere
    2. Hmmm, o sa ma uit mai atent, dar banuiesc ca dulaul nu are leac :))) ;)

      Ștergere
  5. Minunat:D Cartea asta e un must:d !!!
    cu drag
    rux

    RăspundețiȘtergere
  6. wow. este o carte minunata. Eu stau la curte (in oras) si de multe ori am renuntat la a mai cultiva ceva pentru ca ma chinuiam si rezultate dezamagitoare. Ma bucur ca am descoperit aceasta carte. Legumele / fructele din magazin sunt crescute cu chimicale si pentru mine imi doresc o alimentatie mai sanatoasa. Sa ai grija de o gradina poate sa fie o ocupatie placuta, trebuie doar sa stii cateva trucuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte utila, o recomand din inima!

      Gustul legumelor si fructelor din gradina proprie sunt de neegalat!

      Ștergere
  7. pare o carte foarte utila. deocamdata nu dau clujul pe nimic:), dar mi/ar placea sa am cateva ghivece cu flori...care sa reziste:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place Clujul, dar nu destul de mult! :) Adica poate daca as avea o casa cu o curte imensaaaa, hmmm...ma mai gandesc! :)

      Ștergere
  8. Si eu visez sa stau la tara si sa am o gradinuta :D.
    (Pana atunci, si eu sunt vALLuntar.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa o ai curand! :)
      O sa trec pe la tine, sa vad ce ai citit! :)

      Ștergere
  9. Si mie mi-a tras cu ochiul cartea asta, dar dat fiind ca momentan nu o sa am timp sa ma ocup de gradina, am zis ca voi amana achizionarea ei pentru cand voi putea sa ii pun si sfaturile in practica.
    De-abia astept sa ne impartasesti pe parcurs, pe masura ce pui in practica, sfaturi si trucuri pentru o gradina frumoasa si usor de ingrijit!
    Felicitari inca o data celor de la Editura ALL!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa ma straduiesc sa scriu constant, promit :)

      O seara minunata si tie! :)

      Ștergere
  10. Carmen, cred ca m-ai facut in sfarsit sa iubesc florile :)) Sincer! Am sa-i cumpar mamei mele aceasta carte si ne vom apuca amandoua de aceasta activitate impreuna :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Şi eu am cerut tot o carte de grădinărit pentru recenzie - 1001 DE IDEI PENTRU GRADINA TA. Abia aştept să ajungă!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi un comentariu! ♥

Postări populare de pe acest blog

Coafuri pentru par scurt :)

V-am promis niste sugestii de coafuri pentru parul scurt, si chiar daca le postez cam tarziu sper sa va inspire :) Par scurt+bucle = look angelic, parerea mea :)) Cu grija totusi sa fie buclele aranjate, nu pudel style :)  Sau parul super-tapat (tunsoarea mea e asa :))  Pentru parul un pic mai lungut niste bucle lejere si o agrafa eleganta sunt alegerea perfecta... Sau parul prins simplu la spate, wild :)  Sursa foto aici Voi ce coafura o sa alegeti pentru Revelion? Chiar daca stati acasa, nu uitati sa fiti frumoase :)) ;)

Tarta cu capsuni si ciocolata, desert festiv de efect, rapid, usor, cu blat de casa pufos si aromat, super insiropat

 Hello, Am revenit cu un desert de vis care pare super greu de facut si impresioneaza prin aspect si gust, dar e super usor de facut de fapt. Dar asta nu trebuie sa stie nimeni, shhh! Ramane secretul nostru! :) Blatul de casa moale si pufos se imbina perfect cu capsunile zemoase, ciocolata fina si frisca spumoasa. Iar la partea deco va puteti juca dupa inspiratie, fie decorati doar cu fructe, fie apelati la flori de sezon. Cu trandafiri sunt sigura ca arata super fain, dar si cu flori de camp! Aveti doar grija sa nu folositi flori otravitoare! Un search pe Google inainte e super recomandat! :) Daca ii dati o sansa nu uitati sa imi trimiteti poze pe Instagram sau Facebook! :) Daca nu ma urmariti inca pe social media, aici gasiti link spre Instagramul meu ( unde postez muult mai des retete si sfaturi utile ) iar aici gasiti link spre contul meu de Facebook ! Spor la preparat si pofta buna sa aveti! Ingrediente blat ( pentru 8-10 portii ):  - 100 g de zahar - 100 g de faina - 20 g de

Ritese (de post )

Turtele astea le mancam in copilarie cu mare placere, fie ca le facea mama sau bunica. Ele le numesc "ritose" dar tot cautand pe internet se pare ca denumirea corecta e ritese. Asta nu schimba cu nimic faptul ca-s absolut delicioase, crocante la exterior si moi si elastice la interior... Plus ca se pot servi atat dulci cat si sarate, eu le prefer cu magiun de prune sau cu branza sarata, salata si diferite chiftelute vegetale. Si pentru ca nu le-am mancat de peste un an si-mi era teribil de pofta, mi-am chemat ajutorul de bucatar si am purces la treaba: Ingrediente (12 bucati ) - 500 ml apa - 1 lingurita sare - 1 lingurita bicarbonat de sodiu - cca. 900 de grame faina ( eu am folosit faina pentru paine, de la moara, e ff neagra in comparatie cu cea din comert... ) - cateva linguri ulei Preparare: Intr-un vas incapator punem faina, formam o gropita unde adaugam sarea si turnam incet apa calduta amestecata cu bicarbonat de sodiu. Amestecam usor cu o lingura, iar