Treceți la conținutul principal

Rosii la borcan

Daca in ultimul timp v-am vorbit mai mult despre lucrusoare si mai putin despre mancare, asta nu inseamna ca nu am gatit. Ba chiar am si umplut camara! :) Pe langa Ketchup-ul fin am mai pus zacusca, muuulta zacusca, dulceata, gem, un alt tip de ketchup si rosii la borcan. Inca mai am de pus o gramada...
rosii la borcan, conserva de rosii, rosii la borcan cuburi, rosii intregi la borcan, rosii pentru iarna, rosii conservate

Pentru ca folosesc rar bulionul, de obicei pun putin spre deloc :) In schimb ador rosiile cubulete sau intregi, in suc propriu. Iarna le folosesc la salate (cu ceapa, mmm... o minunatie) , la lasagne, sosuri pentru paste si multe alte mancaruri. Anul asta am pus cam 30 de kg si am senzatia ca ar mai trebui sa pun, dar nu mai am in gradina :( Si de cumparat nu-s organice... :)
Dar sa va povestesc odata ce le-am facut rosiilor...

Am spalat bine borcanele( cam 5 borcane de 370 ml la 3 kg de rosii), la fel am facut cu rosiile. Am cufundat pentru 30 de secunde rosiile crestate pe spate si cu cotorul scos in apa clocotita. Le-am lasat sa se raceasca nitel si pe urma le-am dat jos pielita. O parte le-am taiat cuburi( la cele cuburi am scos semintele, asa... simbolic :) ) si o parte le-am lasat intregi( rosiile mai micute sunt perfecte). Am pus sare de mare dupa gust, cam o lingurita la 3 kg. Le-am pus in borcane ( nu le-am sterilizat, nu le-am uscat...) presandu-le usor sa nu ramana goluri de aer si le-am strans bine capacele. Pe urma am pus borcanele intr-o oala, am adaugat apa pana aproape de nivelul capacelor si le-am fiert 60 minute la foc mic! :)
Cea mai simpla reteta de conserve, sincer! Si gustul e minunat, nu se compara cu cele din cutie de metal, din supermarket... Iarna cand mi-e ataaat de dor de rosii cu aroma adevarata, am alinarea in camara ;)

Voi ce ati pus pe iarna pana acum? Caut inspiratie, vreau sa pun cat mai multe... :)

Comentarii

  1. Oh, ideala reteta, nu m-am gandit, cu siguranta am sa fac si eu, pt ca folosesc mult rosii la mancare, ca si tine. Te pup si merci.

    RăspundețiȘtergere
  2. tot cam asa am pus si eu rosiile.
    eu le-am dat printr-o masina de tocat care imi scoate cojile doar. am pus pasta in borcane, le-am pus cate o lingurita de sare la fiecare borcan 'de 800' si le-am stereilizat in apa vreo 60 min.
    ce am mai facut eu (sau e in to-do list): zacusca, am pus castraveti la murat (dar nu-mi ies, nu stiu cum am comis-o), gem, ardei capia copti, o salata de ardei iute (daca vrei iti dau reteta), gogosari, sfecla rosie, muraturi asortate si varza. cred ca imi mai vine vreo idee pe parcurs, dar cam astea-s toate. anul asta nu am facut prea multe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si asa se poate, doar ca eu le-am vrut bucati si intregi :)
      Daaa, te rog sa mi-o dai, am inca o gramada de ardei iuti nefolositi! :)

      Eu oricate fac mereu raman cu senzatia ca mai e nevoie...

      Ștergere
  3. Revenind la conservarea rosiilor, am facut si eu 5 borcane, dar la mine s-au ridicat , iar jos a ramas sucul, asa ai patit si tu sau am gresit eu ceva? Nu am pus sare, doarece rosiile sunt ele destul de sarate, asa e soiul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil erau mai zemoase, asa am patit si eu cu cateva borcane, dar nu cu toate :) Saptamana asta mai pun cateva, am un soi mai sec, probabil ies mai seci...

      Ștergere
    2. Ma gandeam si eu la posibilitatea asta, sunt intr-adevar mai zemoase. Multumesc.

      Ștergere
    3. Cu multa placere! :) Eventual daca mai faci si le vrei cu mai putin suc, sa le storci putin...

      Ștergere
  4. scuze ca iti dau reteta cu intarziere :)
    deci: ai nevoie de cantitati egale din: ardei iuti, ardei (de care vrei tu, dar neiuti sa fie), ceapa si morcov. apoi frunze de telina tocate mai multicele asa, dar depinde cum iti place. si sare.
    tai fideluta ardeii si ceapa iar morcovul il dau prin razatoarea mare. presar sare, si las vreo ora sa stea.
    le storc putin si le indes bine bine in borcane, apoi adaug otet pana se acopera (daca indesi bine, nu e nevoie de mult otet). apoi le sterilizez la baie marina pt vreo ora.
    cel mai important este sa folosesti manusi cand lucrezi cu ardeii iuti. chiar si cand ii asezi in borcane. eu nu am dormit o noapte pt ca mi s=a taiat o manusi si apoi am stors si asezat in borcane fara manusi. ingrozitor!
    ce am mai facut si am uitat sa scriu: zarzavat pt iarna, bulion de ardei, fasole fideluta murata cu cativa ardei iuti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru reteta, suna tare bine! :) Cred ca o sa incerc cum prind mai multi ardei :) Ca am facut iar atatea si am epuizat gradina :)

      Fasolea fideluta e muratura? Ce gust are? Am tot auzit de ea si sunt tare curioasa...

      Ștergere
  5. da, fasolea fideluta este muratura. mie imi place tare mult, este crocanta si putin picanta (nu pun foarte multi ardei iuti - max 10 la un borcan de 5l).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suna tare bine, daca mai fac rost de fasole verde cred ca pun de-un borcanel :) Multumesc de idee! :)

      Ștergere
  6. Am reusit sa punem si noi niste suc de rosii, nu asa mult ca anul trecut, dar e totusi bine. Visez si eu la o camara frumoasa, mare si plina de bunatati ;))

    RăspundețiȘtergere
  7. rosile se pot pune si jumatati, fix crude si indesate in borcan, apoi se sterilizeaza

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunata reteta Carmen!
    Vreau sa incerc si eu macar cateva borcanele:-)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neaparat! E atat de usor si rapid totul si iarna s minunate! Hugs

      Ștergere
  9. Ce bine ca am gasit reteta la tine!!!! Multumesc!!! Vreau si eu sa pun!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. taiate jumatati, bagate in borcan, umplut borcanul cu rosii proaspete, crude, pus capacul, bagate in cazan, acoperit cu apa, fiert tot cam o ora si gata......simplu....fara oparit si taiat si fara sare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de sugestie :) Stiu metoda dar... nu imi plac pielitele de la rosii in mancare... Si de tocat le toc pt anumite feluri la care le folosesc asa si nu le mai toc atunci :)

      Ștergere
  11. Buna, as vrea anul acesta sa fac si eu astfel de conserve dar eu nu le pot tine decat in bucatarie in dulap.. Oare rezista? sau e nevoie de un loc mai racoros?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea. Eu am camara daaaar e ff cald in ea, trec pe acolo tevile de la incalzire :( Am cam 25-28 grade mereu. Vestea buna e ca rezista conservele. Unele chiar si de doi ani...Trebuie doar sa ai grija sa fie ff bine sterilizate si capacele sa fie intacte. De preferinta noi ;)

      Mult spor sa ai! Hugs

      Ștergere
  12. Daca permiteti o sugestie legata de rosii. La noi in casa eu ma cam ocup de aprovizionarea camarii pentru iarna. Folosesc rosii bio plantate si crescute de mine insumi in special din soiul inima de bou. Aceste rosii ajunse la coacere deplina au un gust fabulos si permit curatirea de coaja asa crude ( nici eu nu suport cojile in mancare ). Apoi le tai jumatati sau sferturi in functie de cat mari sunt, le curat cotorul, le presar cu putina sare grunjoasa si le pun la fiert intr-o oala mare ( de preferat de inox ). Le las doar cateva clocote, ca si timp de cand le pun pe foc si pana le sting cam 10 minute. Apoi le pun asa fierbinti in sticle sau borcane bine spalate si sterilizate in prealabil pe care le întorc apoi cu capacul in jos pe o suprafata plana si le acopar bine bine cu paturi, haine etc. lasandu-le asa pana a 2-a zi. Daca capacul este tras inspre interior inseamna ca totul e ok si rosiile se pot pastra asa chiar si ani. Personal cred ca timpii de fierbere cat mai mici pastreaza mult mai bine gustul si aspectul original.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi un comentariu! ♥

Postări populare de pe acest blog

Coafuri pentru par scurt :)

V-am promis niste sugestii de coafuri pentru parul scurt, si chiar daca le postez cam tarziu sper sa va inspire :) Par scurt+bucle = look angelic, parerea mea :)) Cu grija totusi sa fie buclele aranjate, nu pudel style :)  Sau parul super-tapat (tunsoarea mea e asa :))  Pentru parul un pic mai lungut niste bucle lejere si o agrafa eleganta sunt alegerea perfecta... Sau parul prins simplu la spate, wild :)  Sursa foto aici Voi ce coafura o sa alegeti pentru Revelion? Chiar daca stati acasa, nu uitati sa fiti frumoase :)) ;)

Tarta cu capsuni si ciocolata, desert festiv de efect, rapid, usor, cu blat de casa pufos si aromat, super insiropat

 Hello, Am revenit cu un desert de vis care pare super greu de facut si impresioneaza prin aspect si gust, dar e super usor de facut de fapt. Dar asta nu trebuie sa stie nimeni, shhh! Ramane secretul nostru! :) Blatul de casa moale si pufos se imbina perfect cu capsunile zemoase, ciocolata fina si frisca spumoasa. Iar la partea deco va puteti juca dupa inspiratie, fie decorati doar cu fructe, fie apelati la flori de sezon. Cu trandafiri sunt sigura ca arata super fain, dar si cu flori de camp! Aveti doar grija sa nu folositi flori otravitoare! Un search pe Google inainte e super recomandat! :) Daca ii dati o sansa nu uitati sa imi trimiteti poze pe Instagram sau Facebook! :) Daca nu ma urmariti inca pe social media, aici gasiti link spre Instagramul meu ( unde postez muult mai des retete si sfaturi utile ) iar aici gasiti link spre contul meu de Facebook ! Spor la preparat si pofta buna sa aveti! Ingrediente blat ( pentru 8-10 portii ):  - 100 g de zahar - 100 g de faina - 20 g de

Ritese (de post )

Turtele astea le mancam in copilarie cu mare placere, fie ca le facea mama sau bunica. Ele le numesc "ritose" dar tot cautand pe internet se pare ca denumirea corecta e ritese. Asta nu schimba cu nimic faptul ca-s absolut delicioase, crocante la exterior si moi si elastice la interior... Plus ca se pot servi atat dulci cat si sarate, eu le prefer cu magiun de prune sau cu branza sarata, salata si diferite chiftelute vegetale. Si pentru ca nu le-am mancat de peste un an si-mi era teribil de pofta, mi-am chemat ajutorul de bucatar si am purces la treaba: Ingrediente (12 bucati ) - 500 ml apa - 1 lingurita sare - 1 lingurita bicarbonat de sodiu - cca. 900 de grame faina ( eu am folosit faina pentru paine, de la moara, e ff neagra in comparatie cu cea din comert... ) - cateva linguri ulei Preparare: Intr-un vas incapator punem faina, formam o gropita unde adaugam sarea si turnam incet apa calduta amestecata cu bicarbonat de sodiu. Amestecam usor cu o lingura, iar