miercuri

Cozonac trandafir cu nuca

Azi trebuia sa va vorbesc despre o carte draga, dar cum Provocarea secreta de luna asta( organizata de Diana, de data asta, din Tara mea inventata ) e pe sfarsite, am zis ca-i musai sa ma incadrez si eu, doar luna trecuta am fost prea lenesa... Sau sa zicem ocupata. Da, ocupata am fost, clar!
Am primit blogul dulciurisinunumai, l-am rasfoit de 3 ori fara sa ma pot decide ce si cum... Si cand sunt indecisa mereu aleg ceva framantat, sa-mi vars frustrarea :) Glumesc!
Cozonacul trandafir mi-a facut cu ochiul, mereu cand fac cozonac si-mi ramane aluat se lasa cu unul din asta, dar de data asta am zis ca-l fac pe el separat, mare star! :)
A iesit nitel diform si rumen selectiv, ca asa e cuptorul, dar gustul, oh... gustul! Musai sa-l faceti si voi!



Ingrediente:

Aluat:
-400 g faina alba
-200 g faina integrala de grau
-300 ml lapte
-100 g unt
-150 g zahar
-2 galbenusuri
-sare
-coaja de lamaie
-stafide ( eu nu am pus, nu le suport in aluat)
-25 g drojdie proaspata

 Umplutura:
-150 g nuci macinate
-120 g zahar
- 2 albusuri

Avea si glazura dar eu de data asta m-am limitat la zaharul de mai sus :)

Preparare:

 Drojdia, o lingura de lapte, una de faina si una de zahar se amesteca bine si se lasa la crescut  maiaua cca 10 minute intr-un loc calduros.
Intre timp se topeste intr-o cratita pe foc mic untul, zaharul si laptele, pana se omogenizeaza bine.
Se pune faina intr-un vas adanc, in centru se face o gropita in care se pune maiaua de mai sus. Se inglobeaza in faina adaugand treptat din amestecul de unt, lapte si zahar, la sfarsit adaugam galbenusurile si coaja de lamaie.
Se acopera aluatul cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc cald cca. 90 de minute.
Dupa ce a trecut timpul si s-a umflat bine aluatul, eu am intins o foaie luuuunga si lata, subtirica cam de jumatate de cm. Am uns-o cu un amestec din nuca, zahar si albusurile usor batute, am rulat-o si am taiat-o in bucati cat mai egale  ( de 1, 5 cm latime ), dupa care le-am asezat intr-o tava rotunda, fara a lasa prea multe spatii intre bucati.
Se mai lasa la crescut in tava 20-30 de minute, e bine sa-i puneti intr-o tava cu marginile inalte, nu vrem sa curga peste :)
Pe urma se coc la cuptorul preincalzit la 180 de grade, ii urmariti cu atentie sa nu se bronzese prea tare!



Pofta buna !
Carmen

8 comentarii:

  1. eu am facut asa ceva de pe o reteta de pe net dar se chema cuib de viespi... si da, gustul eraaaa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuiburile de obicei sunt independente, nu-s unite :) Sau cel putin asa le stiu eu ;)

      Ștergere
  2. Ce frumos ti-a iesit cozonacul!mult mai fain decat al meu; pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Al tau a iesit mai apetisant, cuptorul meu pur si simplu nu vrea sa rumeneasca deasupra... :(

      Ștergere
  3. Ce bine arata,si nu e greu de facut!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Da, e usor de facut si mai ales de mancat... ;)

      Ștergere

Lasa-mi un comentariu! ♥