Treceți la conținutul principal

Cozonac trandafir cu nuca

Azi trebuia sa va vorbesc despre o carte draga, dar cum Provocarea secreta de luna asta( organizata de Diana, de data asta, din Tara mea inventata ) e pe sfarsite, am zis ca-i musai sa ma incadrez si eu, doar luna trecuta am fost prea lenesa... Sau sa zicem ocupata. Da, ocupata am fost, clar!
Am primit blogul dulciurisinunumai, l-am rasfoit de 3 ori fara sa ma pot decide ce si cum... Si cand sunt indecisa mereu aleg ceva framantat, sa-mi vars frustrarea :) Glumesc!
Cozonacul trandafir mi-a facut cu ochiul, mereu cand fac cozonac si-mi ramane aluat se lasa cu unul din asta, dar de data asta am zis ca-l fac pe el separat, mare star! :)
A iesit nitel diform si rumen selectiv, ca asa e cuptorul, dar gustul, oh... gustul! Musai sa-l faceti si voi!



Ingrediente:

Aluat:
-400 g faina alba
-200 g faina integrala de grau
-300 ml lapte
-100 g unt
-150 g zahar
-2 galbenusuri
-sare
-coaja de lamaie
-stafide ( eu nu am pus, nu le suport in aluat)
-25 g drojdie proaspata

 Umplutura:
-150 g nuci macinate
-120 g zahar
- 2 albusuri

Avea si glazura dar eu de data asta m-am limitat la zaharul de mai sus :)

Preparare:

 Drojdia, o lingura de lapte, una de faina si una de zahar se amesteca bine si se lasa la crescut  maiaua cca 10 minute intr-un loc calduros.
Intre timp se topeste intr-o cratita pe foc mic untul, zaharul si laptele, pana se omogenizeaza bine.
Se pune faina intr-un vas adanc, in centru se face o gropita in care se pune maiaua de mai sus. Se inglobeaza in faina adaugand treptat din amestecul de unt, lapte si zahar, la sfarsit adaugam galbenusurile si coaja de lamaie.
Se acopera aluatul cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc cald cca. 90 de minute.
Dupa ce a trecut timpul si s-a umflat bine aluatul, eu am intins o foaie luuuunga si lata, subtirica cam de jumatate de cm. Am uns-o cu un amestec din nuca, zahar si albusurile usor batute, am rulat-o si am taiat-o in bucati cat mai egale  ( de 1, 5 cm latime ), dupa care le-am asezat intr-o tava rotunda, fara a lasa prea multe spatii intre bucati.
Se mai lasa la crescut in tava 20-30 de minute, e bine sa-i puneti intr-o tava cu marginile inalte, nu vrem sa curga peste :)
Pe urma se coc la cuptorul preincalzit la 180 de grade, ii urmariti cu atentie sa nu se bronzese prea tare!



Pofta buna !
Carmen

Comentarii

  1. eu am facut asa ceva de pe o reteta de pe net dar se chema cuib de viespi... si da, gustul eraaaa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuiburile de obicei sunt independente, nu-s unite :) Sau cel putin asa le stiu eu ;)

      Ștergere
  2. Ce frumos ti-a iesit cozonacul!mult mai fain decat al meu; pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Al tau a iesit mai apetisant, cuptorul meu pur si simplu nu vrea sa rumeneasca deasupra... :(

      Ștergere
  3. Ce bine arata,si nu e greu de facut!!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi un comentariu! ♥

Postări populare de pe acest blog

Coafuri pentru par scurt :)

V-am promis niste sugestii de coafuri pentru parul scurt, si chiar daca le postez cam tarziu sper sa va inspire :) Par scurt+bucle = look angelic, parerea mea :)) Cu grija totusi sa fie buclele aranjate, nu pudel style :)  Sau parul super-tapat (tunsoarea mea e asa :))  Pentru parul un pic mai lungut niste bucle lejere si o agrafa eleganta sunt alegerea perfecta... Sau parul prins simplu la spate, wild :)  Sursa foto aici Voi ce coafura o sa alegeti pentru Revelion? Chiar daca stati acasa, nu uitati sa fiti frumoase :)) ;)

Tarta cu capsuni si ciocolata, desert festiv de efect, rapid, usor, cu blat de casa pufos si aromat, super insiropat

 Hello, Am revenit cu un desert de vis care pare super greu de facut si impresioneaza prin aspect si gust, dar e super usor de facut de fapt. Dar asta nu trebuie sa stie nimeni, shhh! Ramane secretul nostru! :) Blatul de casa moale si pufos se imbina perfect cu capsunile zemoase, ciocolata fina si frisca spumoasa. Iar la partea deco va puteti juca dupa inspiratie, fie decorati doar cu fructe, fie apelati la flori de sezon. Cu trandafiri sunt sigura ca arata super fain, dar si cu flori de camp! Aveti doar grija sa nu folositi flori otravitoare! Un search pe Google inainte e super recomandat! :) Daca ii dati o sansa nu uitati sa imi trimiteti poze pe Instagram sau Facebook! :) Daca nu ma urmariti inca pe social media, aici gasiti link spre Instagramul meu ( unde postez muult mai des retete si sfaturi utile ) iar aici gasiti link spre contul meu de Facebook ! Spor la preparat si pofta buna sa aveti! Ingrediente blat ( pentru 8-10 portii ):  - 100 g de zahar - 100 g de faina - 20 g de

Ritese (de post )

Turtele astea le mancam in copilarie cu mare placere, fie ca le facea mama sau bunica. Ele le numesc "ritose" dar tot cautand pe internet se pare ca denumirea corecta e ritese. Asta nu schimba cu nimic faptul ca-s absolut delicioase, crocante la exterior si moi si elastice la interior... Plus ca se pot servi atat dulci cat si sarate, eu le prefer cu magiun de prune sau cu branza sarata, salata si diferite chiftelute vegetale. Si pentru ca nu le-am mancat de peste un an si-mi era teribil de pofta, mi-am chemat ajutorul de bucatar si am purces la treaba: Ingrediente (12 bucati ) - 500 ml apa - 1 lingurita sare - 1 lingurita bicarbonat de sodiu - cca. 900 de grame faina ( eu am folosit faina pentru paine, de la moara, e ff neagra in comparatie cu cea din comert... ) - cateva linguri ulei Preparare: Intr-un vas incapator punem faina, formam o gropita unde adaugam sarea si turnam incet apa calduta amestecata cu bicarbonat de sodiu. Amestecam usor cu o lingura, iar