Treceți la conținutul principal

Prajitura Albinita

Prajitura Albinita era favorita mea in copilarie. Pe urma nu am mai mancat-o cativa ani pana de curand cand m-am apucat sa caut retete. Si am incercat cateva dar nu m-au multumit pe deplin. Ba aveau prea mult zahar, ba prea mult unt plus ca incerc sa evit sa gatesc mierea, asa ca mi-a mai ramas doar sa imi fac propria varianta. Pe care o impartasesc cu voi fix de ziua blogului ;)

Dragii mei, va invit la o feliuta aromata de prajitura si va multumesc din suflet ca sunteti alaturi de noi prin intermediul blogului de 3 ani deja! :) La multi ani si nu uitati de concursul aniversar, mai aveti cateva ore sa va inscrieti! :)



Ingrediente ( pentru o tava de 30x35 cm )

Foi:

- 13 linguri zahar brun, eu folosesc cu melasa, gen muscovado, da gust de miere si culoare frumoasa
- 10 linguri lapte
- 3 oua
- 15 linguri ulei
- o lingurita cu varf bicarbonat stins cu 3-4 picaturi zeama de lamaie
- faina cat cuprinde ca sa iasa un aluat moale si usor de intins, cam 550-580 de grame

Crema:

- un litru lapte
- 110 g gris
- 2-3 linguri zahar, puteti mai pune de va place mai dulce
- zeama si coaja de la o lamaie
- un borcan de 300 g de dulceata acrisoara, eu prefer de prune



Preparare:

Intr-un vas incapator punem toate ingredientele, mai putin faina. Batem totul bine cu un tel si pe urma incorporam faina framantand bine. Rezulta un aluat nelipicios dar moale si foarte usor de intins.
Il impartim in 4 si intindem fiecare parte in foi foarte subtiri pe dosul tavii sau pe hartie de copt. Eu prefer hartia de copt :) Le coacem cateva minute in cuptorul incins pana se rumensec usor fara sa se arda. Le scoatem pe servete curate si le lasam sa se raceasca, timp in care preparam crema.



Punem laptele la fiert cu zaharul. Cand incepe sa clocoteasca adaugam grisul in ploaie si amestecam bine cu un tel pana incepe sa se ingroasa. Cand e gata il dam deoparte pana se raceste. Dupa racire incorporam sucul si coaja rasa de lamaie si trecem la ansamblat prajitura :)

Punem o foaie pe o tava peste care punem jumatate din crema, completam cu alta foaie, dulceata, foaie si alt strat de crema. La sfarsit punem ultima foaie si presam usor. In momentul asta eu imi tau o felie generoasa, ador foile crocante. Dar cel mai aromata si perfecta e a doua zi cand foile sunt moi si gusturile sunt intrepatrunse.

Daca vreti crema mai... grasa si pufoasa puteti ingloba la final 200 ml smantana de frisca batuta bine. Uneori pun si eu, cand am chef de rasfat mare ;)



Pofta buna :)

La multi ani noua ;)
Carmen

PS: Care-i prajitura voastra preferata? :) Pana la urmatoarea aniversare sa ma pregatesc ;)

Comentarii

  1. Sunt perfecte feliile, felicitari!
    Si mie imi place foarte mult aceasta prajitura traditionala, as putea spune, iar gemul folosit de mine este cel de caise :)
    Prajitura preferata...?! fff grea intrebare :P
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! :)

      Eu am mancat si cu gem de caise si parca era prea dulce. Dar eu nu suport chestiile dulci in general, deci... :)
      Hugs!

      Ștergere
  2. Carmen, La Multi Ani tie si blogului tau drag! Daca stau sa ma gandesc bine, aceasta casuta a ta a crescut si este mai mare decat un borcan :).

    Cel mai greu imi este sa coc foile pe dosul tavii :(; dar imi place sa le mananc cu orice fel de crema (eu le umplu adesea cu frisca si nuca macinata). Dar tu esti tanara si gospodina si inca nu te-ai plictisit sa le faci.

    Camellia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! :) Da, ai dreptate, cred ca borcane ar fi mai corect :)

      Oh, pe dosul tavii mi-e asa groaza sa le fac, mi se pare ca dureaza vesnic sa le intind, chiar de aia prefer hartia de copt :))

      Hugs!

      Ștergere
  3. Seamana cu prajitura din copilaria mea, cu foi coapte pe fundul tavii, crema de lamaie si presate cu tocator de legume sau ceva pana a doua zi, o fi aceeasi cu mai multe foi si alt nume :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte probabil :) Eu am vazut-o cu si mai multe foi, depinde de fiecare cum prefera :)

      Ștergere
  4. La multi ani blogului!!Prajitura e delicioasa, iar sectiunea perfecta ;) Prajitura mea preferata e 'cabana':P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! :)

      Hmmm, oare cum se prepara? Trebuie sa caut retete :))

      Ștergere
  5. Ingredientele pentru foi, nu cuprinde si mierede albine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Evit sa gatesc mierea pentru ca devine toxica. Chiar de aceea am adaptat reteta asta :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Lasa-mi un comentariu! ♥

Postări populare de pe acest blog

Coafuri pentru par scurt :)

V-am promis niste sugestii de coafuri pentru parul scurt, si chiar daca le postez cam tarziu sper sa va inspire :) Par scurt+bucle = look angelic, parerea mea :)) Cu grija totusi sa fie buclele aranjate, nu pudel style :)  Sau parul super-tapat (tunsoarea mea e asa :))  Pentru parul un pic mai lungut niste bucle lejere si o agrafa eleganta sunt alegerea perfecta... Sau parul prins simplu la spate, wild :)  Sursa foto aici Voi ce coafura o sa alegeti pentru Revelion? Chiar daca stati acasa, nu uitati sa fiti frumoase :)) ;)

Tarta cu capsuni si ciocolata, desert festiv de efect, rapid, usor, cu blat de casa pufos si aromat, super insiropat

 Hello, Am revenit cu un desert de vis care pare super greu de facut si impresioneaza prin aspect si gust, dar e super usor de facut de fapt. Dar asta nu trebuie sa stie nimeni, shhh! Ramane secretul nostru! :) Blatul de casa moale si pufos se imbina perfect cu capsunile zemoase, ciocolata fina si frisca spumoasa. Iar la partea deco va puteti juca dupa inspiratie, fie decorati doar cu fructe, fie apelati la flori de sezon. Cu trandafiri sunt sigura ca arata super fain, dar si cu flori de camp! Aveti doar grija sa nu folositi flori otravitoare! Un search pe Google inainte e super recomandat! :) Daca ii dati o sansa nu uitati sa imi trimiteti poze pe Instagram sau Facebook! :) Daca nu ma urmariti inca pe social media, aici gasiti link spre Instagramul meu ( unde postez muult mai des retete si sfaturi utile ) iar aici gasiti link spre contul meu de Facebook ! Spor la preparat si pofta buna sa aveti! Ingrediente blat ( pentru 8-10 portii ):  - 100 g de zahar - 100 g de faina - 20 g de

Ritese (de post )

Turtele astea le mancam in copilarie cu mare placere, fie ca le facea mama sau bunica. Ele le numesc "ritose" dar tot cautand pe internet se pare ca denumirea corecta e ritese. Asta nu schimba cu nimic faptul ca-s absolut delicioase, crocante la exterior si moi si elastice la interior... Plus ca se pot servi atat dulci cat si sarate, eu le prefer cu magiun de prune sau cu branza sarata, salata si diferite chiftelute vegetale. Si pentru ca nu le-am mancat de peste un an si-mi era teribil de pofta, mi-am chemat ajutorul de bucatar si am purces la treaba: Ingrediente (12 bucati ) - 500 ml apa - 1 lingurita sare - 1 lingurita bicarbonat de sodiu - cca. 900 de grame faina ( eu am folosit faina pentru paine, de la moara, e ff neagra in comparatie cu cea din comert... ) - cateva linguri ulei Preparare: Intr-un vas incapator punem faina, formam o gropita unde adaugam sarea si turnam incet apa calduta amestecata cu bicarbonat de sodiu. Amestecam usor cu o lingura, iar